Vloertegels leggen

Vloertegels leggen

Bent u uw vloerbekleding zat? Is uw woonkamer, keuken of badkamer toe aan wat nieuws? Kies dan voor het leggen van nieuwe vloertegels. Met een andere of nieuwe tegelvloer kunt u zo een geheel nieuwe look creëren. Tegels, oftewel plavuizen, zijn in verschillende soorten en maten verkrijgbaar, wat betekent dat er van alles mogelijk is. Het leggen van zo’n tegelvloer kunt u zelf doen maar u kunt het uiteraard ook uitbesteden aan een ervaren tegelzetter. De prijzen voor het leggen zullen dan uiteraard wel stijgen, maar dan weet u wel zeker dat de vloertegels goed worden gelegd. Vloertegels hebben niet alleen praktische voordelen zoals het onderhoudsgemak, maar het ziet er ook gewoon prachtig uit! Ook kunt uw tuin opknappen door buiten tegels te gaan leggen. Alles wat u moet weten wat betreft een tegelvloer dat leest u hieronder.

vloertegels buiten

Soort tegels

Er zijn allerlei verschillende soorten plavuizen. Denk bijvoorbeeld aan de natuursteen. De natuursteen is een natuurlijk product en deze steen wordt voor velen als statussymbool gezien. Deze steen heeft een lange levensduur, maar de stenen zijn wel duur. Ook is een natuursteen niet krasvrij. Een ander soort tegel welke veel gebruikt wordt voor de tegelvloer is de keramische tegel. Deze keramische stenen worden gebakken wat ervoor zorgt dat ze hard en sterk zijn. Ook zijn ze niet ontvlambaar en zijn ze vuurbestendig. De gehele keramische tegel bestaat uit dezelfde kleur wat betekent dat wanneer er een kras op komt er geen andere kleur tevoorschijn komt. De keramische plavuizen worden vooral gebruikt voor badkamer muren maar ook als vloerbekleding.

Buitentegels

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat u buiten aan de slag wilt. Voor het uitzoeken van de juiste stenen is het uiteraard belangrijk dat u van tevoren de juiste maten weet. Ook moet u nadenken over de stijl die u wilt creëren. De kleur en grootte van de tegel heeft veel invloed op de gehele sfeer van de tuin. Buitentegels zijn er ook in allerlei verschillende soorten en maten. De meeste buiten tegels worden ingedeeld in twee categorieën: natuursteen en keramische steen. De natuursteen wordt al veel gebruikt voor het terras, maar ook de keramische steen wordt steeds populairder. Het leggen van tegels buiten kunt u in principe zelf. Ook hier is de ondergrond ontzettend belangrijk. De tegels buiten worden op eenzelfde manier gelegd als de tegelvloer in de woning. Voegen kan worden gedaan met zand, cement, epoxy voegmiddel of polymeerzand.

vloertegels leggen

Zelf de vloertegels leggen

Plavuizen of vloertegels leggen kan iemand met enig verstand van klussen zelf doen. De plavuizen kunnen op drie verschillende manieren worden gelegd, namelijk in een mortelbed, op een natte chape laag of met kleefcement. Dikkere vloertegels worden vaak in een mortelbed gelegd, dunne vloertegels worden vaak geplaatst met een natte chape en keramische vloertegels kunnen worden gelijmd op een droge chape, maar als deze tegel vrij dik is wordt vaak kleefcement gebruikt. De allereerste stap van het leggen van de vloertegels is zorgen voor een vlakke ondergrond. Leg vervolgens de plavuizen eerst voor proef uit van links naar recht en van boven naar beneden. Zorg ervoor dat bij alle randen evenveel ruimte overblijft. Zorg er ook voor dat er ruimte overblijft voor de voegen. Om kleurverschil tegen te gaan kunt u de plavuizen uit verschillende dozen mixen. Als u alles heeft uitgelegd kunt u beslissen waar de eerste hele tegel moet worden gelegd. Nu kunt u het spandraad gaan spannen over de oppervlakte van te betegelen vloer. U smeert vervolgens lijm op de vloertegels en legt deze op de vloer. Met een rubberen hamer tikt u elke gelegde tegel rustig aan. In de hoeken van de tegels plaatst u een voegkruisje. Als alles ligt, moet de lijm 24 uur uitharden. Daarna brengt u het voegmiddel aan in de voegen. De voegen tussen de kant- en vloertegels kunt u met elastische siliconenkit dicht kitten.
keramische tegels leggen

Op zoek naar een specialist in tegelwerken?

Bij ons bent u aan het juiste adres voor betegeling tegen aantrekkelijke prijzen en met heldere voorwaarden.

contact tegelplaatser

Zelf doen of een bedrijf inschakelen?

Als u het niet ziet zitten om zelf uw tegelvloer te gaan leggen, kunt u natuurlijk ook altijd een ervaren tegelplaatser inhuren. Het voordeel hiervan is dat u garantie heeft op de gelegde plavuizen. Als u zelf aan de slag bent gegaan en uw tegelvloer blijkt achteraf niet goed te zijn, dan kunnen de kosten hoog oplopen omdat u dan alsnog een tegelplaatser moet in huren. Een tegelzetter heeft alle ervaring en kennis die er nodig is om de vloertegels op de juiste manier te leggen. Ook scheelt het inhuren van een tegelzetter u tijd. Deze professional heeft namelijk maar weinig tijd nodig om de klus te klaren door zijn ervaring. De prijzen voor het leggen van een tegelvloer hebben natuurlijk te maken met het materiaal van de tegel, de grootte van de tegel en eventueel de kosten voor een tegelzetter. Een tegelzetter vraagt ongeveer €20, – tot €40, – per uur. Vloertegels zijn er in verschillende prijsklassen te vinden en dit betekent dus ook dat er voor ieder wat wils is! Mocht u meer informatie willen over de exacte prijzen, dan kunt u altijd vrijblijvend een offerte aanvragen!