Tegelwerken

Chapewerken

Chape? Een chape is een ondervloer die bestaat uit een cementlaag. Hierop wordt uiteindelijk de tegelvloer (of iets anders) gelegd. Chapewerken vormen dus de onderlaag van de tegelvloer. Nog een functie is dat het de vloerbelasting verdeelt. Het komt vaak voor dat men leidingen verwerkt in de chape, zodat de vloeropbouw dunner wordt. Er zijn in feite drie soorten chapewerken: de zwevende chape, de niet hechtende, en de hechtende variant. De zwevende variant wordt op een isolatielaag aangebracht en altijd gewapend toegepast. De niet-hechtende variant is van de draagvloer gescheiden door folie. De hechtende variant wordt rechtstreeks op de draagvloer aangebracht.

chapewerken

Veel voorkomende fouten

Chapewerken moeten altijd waterpas en waterdicht zijn, en voldoende isoleren. Wat zijn de meest voorkomende fouten bij het plaatsen van keramische vloertegels op chape? Het komt vaak voor dat men zich niet houdt aan de droogtijd van minstens vier weken. Het loskomen van de tegelvloer is dan een gevolg. Daarnaast komt het vaak voor dat de chapewerken niet getest zijn op vlakheid. Nog een veel voorkomende fout is dat men de ondergrond niet goed ontvet. Het heel snel voegen van keramische tegels is ook een veelgemaakte fout. Dit zorgt ervoor dat het vocht uit de lijm niet weg kan komen, waardoor de tegels niet vlak blijven.

chape leggen

Tijd tussen chappen en vloeren

Hoelang moeten de chapewerken drogen? Het is van belang dat u de chape laat hydrateren. Dan komt er geen water meer vrij en is het cement helemaal verhard. Op papier duurt de droogtijd (bij 20 graden) minimaal vier weken. In de praktijk hangt het af van vele factoren. De temperatuur en de luchtvochtigheid, bijvoorbeeld. Advies is dat u geen bouwdroger inzet, natuurlijke verluchting is het beste. De vakman die het chappen uitvoert kan zelf ook invloed uitoefenen op de droogtijd wanneer hij bepaalde additieven toevoegt. De stelregel is dat de tegelwerker al vrij snel aan de slag kan met het leggen van de vloertegels. Parket en laminaat kan pas iets later, zodat u kromtrekkingen voorkomt.

Voor- en nadelen

Zoals bij alle vloeren, zitten er zowel voor- als nadelen aan keramisch parket. Voordelen zijn dat het goedkoper is dan een echte houten vloer, het beschikbaar is in diverse stijlen en kleuren en het kan gecombineerd worden met vloerverwarming. Een nadeel is dat u de tegels precies moet laten leggen, met de juiste lijm en voegmiddel. Gebeurt het leggen van de tegels niet zoals het hoort, dan kan de tegelvloer met houtstructuur beschadigd raken en loslaten. Een voordeel is weer dat keramisch parket met houtlook krasbestendig en slijtvast is en geschikt voor diverse ruimtes, zoals de badkamer en keuken. Hierdoor kunt u de tegel door het hele huis leggen waardoor u strak resultaat krijgt.

Te laag gechapt om te vloeren

Als u te laag chape aanbrengt is dat heel vervelend. Als u dat wilt voorkomen kijkt u goed naar de dorpels. De chapelaag mag nooit lager dan de dorpels zijn. Een lage chapelaag moet u verhelpen, zodat u hoogteverschil in de tegelvoer voorkomt. Indien het om een klein hoogteverschil gaat, kunt u het overbruggen met een dikkere lijmlaag. Bij een grotere hoogte is een mortelbed een uitkomst. Hiermee verhoogt u de tegelvloer met enkele centimeters. Nog een optie is dat u een extra chapelaag aan laat brengen. De laatste, minder nette optie is om een extra tegellaag aan te brengen onder de bovenste laag keramische vloertegels.

Op zoek naar een specialist op het gebied van chapewerken voor het leggen van tegels?

Bij ons bent u aan het juiste adres voor het chappen of keramische tegels leggen. Vergelijk vrijblijvend offertes van tegelwerkers!

Tegels in nat mortelbed of verlijmen?

Wanneer u geen vloerverwarming heeft is het beter om de keramische tegels in het natte mortelbed te leggen. Tegelwerken in mortelbed leggen verreist vakkennis, laat de keramische tegels dus altijd door een vakman plaatsen. Mocht u zelf de vloertegels leggen willen, dan is lijmen een veiligere keuze. Mocht u vloerverwarming onder de tegelvloer hebben, dan is lijmen ook vaak beter. Kortom: voor perfect vakmanwerk kiest u voor keramische tegels in een mortelbed, maar bij een goed geplaatste chape is met lijmen ook een prachtig resultaat mogelijk. Hoe dan ook, keramische tegels leggen is een klus die vakkennis vereist. Maar wat zijn de prijzen die de vakmannen hanteren voor het chappen?

chappen-sp
tegelwerker

Prijzen

Niet onbelangrijk: wat zijn de prijzen van het chappen? De kosten van chapewerken hangen af van diverse factoren. Denk aan de dikte van de chapelaag die ze leggen, het aantal vierkante meters, de bewapeningsnetten, en de eventuele isolatie. Iedereen heeft zo zijn eigen wensen en behoeften voor de chapewerken. De kosten variëren gemiddeld van €12,- tot €16,- euro per vierkante meter voor de chape laag. Niet alleen de prijs is van belang, kijk ook goed naar de kwaliteit van het geleverde werk. Er moet kwalitatief goede chape aangebracht worden en het geheel moet 100% waterpas zijn. Dit zorgt ervoor dat de tegelwerker ook beter tegels kan leggen.

Vrijblijvend offertes aanvragen

Neem vrijblijvend contact met Certikera voor al uw chapewerken. Ook voor keramische tegels leggen bent u bij ons aan het juiste adres! Het grote voordeel van Certikera is dat u meerdere offertes van de chapewerken krijgt toegestuurd. Zo kiest u altijd voor de beste aanbieder en de beste prijs. Chappen en vloertegels leggen of lijmen is erg specialistisch. Het is dus verstandig dat u een tegelwerker inschakelt. Wij leggen u graag uit wat de mogelijkheden zijn! Vul het contactformulier in en geniet binnenkort van uw strakke vloertegels door de perfecte chape laag. Chapewerken en tegelwerken leggen wij voor een erg scherpe prijs!