Badkamer betegelen

Badkamer betegelen

Is uw badkamer toe aan een renovatie? Bent u klaar met die saaie bruine tegels die er al jaren in liggen? Kies dan voor een opknapbeurt door middel van het betegelen van de vloer! De tegels in een badkamer bepalen voor een groot deel de uitstraling van uw badkamer. Het leggen van nieuwe tegels kan dan dus veel doen veranderen. Hieronder leest u alles wat betreft het betegelen van uw badkamer.

badkamer betegelen

Badkamertegels uitkiezen

U heeft inmiddels besloten dat u niet gaat voor een renovatie van uw gehele badkamer, maar alleen de badkamertegels worden vervangen. Het uitzoeken van de juiste badkamertegel kan soms een moeilijke klus zijn. Hier volgen daarom een aantal tips:
1. Het is belangrijk om van tevoren een budget vast te stellen. Zo kunnen professionals u helpen bij het uitkiezen van passende badkamertegels.
2. Bekijk welke stijl u mooi vindt. Een moderne stijl of wilt u juiste een tegel met een rustieke uitstraling?
3. Houd rekening met uw huidige badkamermeubels. Houd deze in gedachten tijdens het kiezen van de nieuwe badkamertegels.
4. Houd ook rekening met de wandbekleding van uw badkamer en douche. De nieuwe badkamertegels moeten natuurlijk ook passen bij de wanden.

Normeringen

Om de kwaliteit van badkamertegels te kunnen controleren zijn er normeringen ontwikkeld. Dit helpt bij het kiezen van de juiste tegel voor in de badkamer. Met een cijfer kunt u nagaan of de tegels voldoende zijn voor het gebruik in de badkamer. In de badkamer moet een tegel met een hoge slipweerstand worden gebruikt, wat bijvoorbeeld in de keuken niet per se hoeft. De hoogte van slipweerstand wordt bepaald door de oppervlakteruwheid, vuil- en slijtageweerstand. De slipweerstand met schoeisel aan wordt aangegeven met de letter R. Achter deze letter volgt een cijfer tussen de 9 en 13. Hoe hoger de R-waarde, hoe minder kans op slippen. De waarde voor het blootsvoet lopen op de tegels wordt aangegeven met een A, B of C. Als de tegel een B of C heeft, kan deze prima gebruikt worden als badkamertegels. Er is ook een normering voor de tegelkwaliteit. Er zijn namelijk soms kleine verschillen in kleur en afmetingen van (dezelfde soort) tegels. Tegels zijn daarom in twee groepen opgedeeld, namelijk eerste keuze en tweede keuze. De eerste keuze tegels hebben maar een minimale afwijking op het gebied van afmeting en kleuren. De kwaliteit van de tweede keuze hangt sterk af van het type of het product.

badkamertegels leggen

Badkamervloer leggen

Het betegelen van een badkamer is een klus die een handige doe-het-zelver zelf kan uitvoeren! Hieronder vindt u een stappenplan voor het leggen van tegels in de badkamer:

Stap 1. Bereken hoeveel badkamertegels u nodig heeft. Uiteraard is deze afhankelijk van de tegelgrootte die u heeft gekozen. Houd met het berekenen ook rekening met de breedte van de voegen (3 mm).
Stap 2. Voordat u van start gaat zorgt u dat u de juiste materialen en gereedschappen bij de hand heeft. De materialen die u nodig heeft zijn dikgedrukt aangegeven in de tekst.
Stap 3. Span vervolgens twee spandraden aan stalenspijkers over de vloer. Op deze manier zet u dus het te betegelen deel af.
Stap 4. Maak nu de tegellijm klaar (zie gebruiksaanwijzing).
Stap 5. Begin nu met het betegelen. Begin bij het vloergedeelte tegenover de deur.
Stap 6. Breng de lijm op de vloer aan met behulp van een troffel.
Stap 7. Verdeel de lijm gelijkmatig met behulp van een lijmkam.
Stap 8. Ga nu de eerste tegel leggen. Plaats de badkamertegel in de hoek van de twee spandraden.
Stap 9. Druk op de hoeken van de badkamertegel een voegkruisje in de lijm. Vervolgens brengt u de rest van de badkamertegels aan. Steeds strak tegen de voegkruisjes aan.
Stap 10. Als de badkamertegels niet passen dan kunt u deze op maat maken met behulp van een tegelsnijder.
Stap 11. Als u klaar bent met het betegelen van de badkamer, moet u de lijm 24 uur laten uitharden.
Stap 12. Vervolgens kunt u de tegels gaan voegen.
Stap 13. Het voegmiddel kunt u in de voegen aanbrengen door met een rubberen spaan over de badkamertegels te wrijven.
Stap 14. Na het uitharden van het voegmiddel kunt u de waas, die op de tegels is achtergebleven, er afvegen.
Badkamer betegelen kosten

Op zoek naar een specialist in tegelwerken?

Bij ons bent u aan het juiste adres voor betegeling tegen aantrekkelijke prijzen en met heldere voorwaarden.

contact met tegelplaatser

Zelf doen of een bedrijf inschakelen?

Met het bovenstaande stappenplan kunt u zelf uw badkamer gaan betegelen. Echter kan het natuurlijk ook zo zijn dat u het niet ziet zitten om uw eigen vloer te betegelen. In dit geval kunt u natuurlijk een tegelplaatser in huren. Een tegelplaatser heeft kennis over alle tegelwerken en kan u daarom ook helpen bij het betegelen van uw badkamer. Ook als u uw douche opnieuw wilt laten betegelen of wanneer uw badkamer toch toe is aan een renovatie, kunt u een professional om hulp vragen. U kunt altijd een vrijblijvende offerte aanvragen om inzicht te krijgen in de kosten gebaseerd op uw wensen.